2023. június 23., péntek

Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete: Robert Louis Stevenson

 


Leírás (forrás: moly.hu)

„Az először 1886-ban megjelent Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete – a három évvel korábban publikált ifjúsági kalandregény, A kincses sziget mellett – Robert Louis Stevenson (1850-1894) legismertebb műve. Az önmagán kísérletező orvosról és az általa létrehozott második – gonosz – énjéről szóló rémtörténet azon túl, hogy rendkívül izgalmas olvasmány, nagyon fontos és érdekes kérdéseket is felvet az orvosok – vagy általánosabban a tudósok és feltalálók – felelősségével, illetve az ember kettős természetével kapcsolatban. Stevenson e kisregénye igazi csemege azok számára, akik többre vágynak a ma oly divatos – gyakran rémesen bugyuta – horrortörténeteknél.

Szerb Antal A világirodalom történetében a következőképpen méltatja a szerzőt: „Aki megőriz magában annyi fiatalságot, hogy felnőtt korában is szívesen olvassa Jókai regényeit, annak Stevenson is nagyon kedves marad.””


Vélemény:

A történet szinte semmivel sem több, mint amit a fülszöveg elárul magáról. Még igazából regénynek sem mondanám, azt hittem a történet sokkal hosszabb, de alig 100 oldal az egész. Meglepett, hogy bár a címszerepben is jelen van Dr. Jekyll, mégsem ő a cselekmény végig vivője, hanem John Utterson, egy jó barátja és egyben ügyvéd.

Az eseményeket igazából rajta keresztül lehet látni, és minden, ami a későbbiekben kiderül az mind levelezések, elmesélések formájában tárul az olvasó elé, nem megélve a pillanatot. Kicsit többet vártam tőle, de mégis sikerült elgondolkodtatnia. A maga korában biztos hatalmas siker lehetett, hiszen olyan témákat boncolgat, ami akár a mai napig elgondolkodtatja az embert, ha a mélyére próbál látni. Mi lenne akkor, ha az ember teljesen külön tudná választani a rossz énjét a jótól, és megélhetné mindkettő vágyait, a másik „akadékoskodása” nélkül. Nem érezni bűntudatot, vagy épp bűnös gondolatokat.

Ha pedig nem ismertem volna a történetet, akkor valószínűleg még meg is lepődhettem volna rajta, így megpróbáltam egy az író korában élt kívülállóként tekinteni rá, hogy ez a kor emberének mit adhatott?


Értékelés: 4,5 csillag


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twist Olivér: Charles Dickens

  Leírás (forrás: moly.hu) „Dickens egyik leghíresebb regényének gyerekhőse, a kis Olivér árvaházban nevelkedik, ahonnan megszökik, és egy t...